MOTIVÁCIÓ

Hogyan tarthatjuk életben a tüzet, ami mindig előre visz minket, akár az edzés keretein kívül is?

Melltartó: Reebok

Amikor valami újba kezdünk, vagy szeretnénk változtatni az életünkön, mindig van valamilyen impulzus, amely erre ösztönöz minket. Ez a motivációnk. Ennek intenzitása, ereje és fontossága határozza meg, hogy mennyire leszünk sikeresek az új célok elérésében. 

Íme néhány tipp, hogy hogyan álljunk a motivációhoz, és ami a legfontosabb: hogyan tartsuk meg. A motivációt most a fizikai aktivitásra fókuszáljuk, valamint az egészséges étrend követésére, de tippjeink az élet bármely területén hasznosak lehetnek.

KÜLSŐ ÉS BELSŐ MOTIVÁCIÓ

A belső motiváció saját magunktól érkezik. Független a minket körülvevő világtól. Egyszerűsítve ez az, ami elválasztja azt, ahogyan élünk attól, ahogyan szeretnénk, hogy éljünk. Belső motivációnk a mozgás kapcsán lehet az, hogy nem akarunk lihegni két lépcső megtétele után, meg akarunk szabadulni a hátfájástól, vagy csatlakozni akarunk barátaink röplabda csapatához.

Ezzel szemben a külső motivációt a körülöttünk lévő világ határozza meg. Ha magunktól nem változnánk, a környezetünk előfordul, hogy mégis erre sarkall minket. Az újévi fogadalom tipikusan külső motiváció (“mindenkinek van fogadalma, lesz nekem is”). Egy másik lehet, ha a családunk kritizálja a megjelenésünket, vagy ha a barátunk felkér, hogy csatlakozzunk a futásaihoz.

Erőfeszítéseink minősége és az eredményeink elérése szempontjából sokkal fontosabb a belső motivációnk. Ha elég erős a belső motivációnk, szinte bármire képesek lehetünk.

Nézzünk egy példát. Január elsején, amikor visszatekintek, észreveszem, hogy felszedtem néhány kilót. Nem tartom magam nagy darabnak, de megpróbálhatnék megszabadulni tőle, hisz mégiscsak újév van. Másnap már a teremben vagyok, természetesen teljesen tele van, hozzám hasonló fogadalmat tett emberekkel, ráadásul a gépek már inkább úgy néznek ki, mint a középkori kínzó eszközök. Sokkal jobban esne szokás szerint a kanapén ücsörögni egy tál mogyoróval és egy bögre forró csokival. Látod már a külső és belső motiváció közötti küzdelmet? Tippelj, melyik fog nyerni, És mikor fogsz legközelebb a teremben látni? Természetesen a következő év január másodikán. 

Ruhák: Reebok

CÉLOK MEGHATÁROZÁSA

Ha úgy döntünk, hogy valamit sokáig szeretnénk csinálni és eredményt is szeretnénk vele elérni, akkor ebben a célok meghatározása nagy segítségünkre lehet. Gondolkozz a “SMART” módszerrel, az egyik leghatékonyabb eszközzel a célok felállításában:

 • pontos meghatározás (Specific)ahelyett, hogy azt mondod, “kevesebb cukrot fogyasztok”, jobb, ha azt mondod, “a kávémba mostantól nem teszek cukrot és nem eszek mellé sütit sem”
 • mérhető (Measurable)  “szeretnék jobb futó lenni” helyett “60 másodperccel rövidebb idő alatt szeretném futni az öt kilométert”
 • elérhető (Achievable)
 • reális (Realistic) az előzővel összefüggésben, ha segítség nélkül nem tudok egy fekvőtámaszt csinálni, nem várhatom el, hogy alig néhány hét alatt 20-at csináljak (nos, talán megtörténhet, de akkor is jobb, ha a cél elérhető, de még túl is teljesítjük)
 • időkorlát felállítása (Time specific)nem “szeretnék a 5 kilotól megszabadulni”, hanem “a következő 10 hétben minden héten fogyok fél kilot”

Ahhoz, hogy elérjük céljainkat, szintén fontos, hogy egyszerre ne álíltsunk fel túl sokat. Egyszerre csak egy lépés. Persze, állíts fel egy fő célt, de az egyes területeken csak egymás után dolgozz. Következő célon csak akkor dolgozz, ha az előtte lévőt már elérted.

Jó, hogyha a fő célt kisebb rész-célokra osztod.

Ha például a cél egy félmaraton teljesítése egy éven belül, akkor az első cél 12 km minden héten, 15 km megállás nélkül fél éven belül, majd 20 km minden héten 9 hónapon belül. Így gyakran érhetek el célokat, sokkal nagyobb a sikerélmény, mint folyamatosan a végcélt nézni. Megvan az érzés is, hogy valóban fejlődök és közeledek a célhoz, míg csak azt szemünk előtt tartva bukásra vagyunk ítélve.

Leggings és melltartók: Reebok

SZERESD, AHOGYAN CSINÁLOD

Ha olyan dolgot csinálunk, amire valójában rá kell vennünk magunkat minden egyes alkalommal, akkor az talán nem igazán jó nekünk. Élveznünk kellene az életet és mindent, amit csinálunk, mosolyt kell, hogy adjon, hogy boldogok és elégedettek legyünk. 

Próbáltál futni, de nem tudsz másra gondolni, mint hogy soha többé nem akarsz menni? Próbálj sétálni. Vagy úszni. Utálod a gépeket a teremben, mert nem tudod hogyan kell őket használni? Próbálj ki csoportos órákat. Nem szeretsz egyedül edzeni? Próbáld ki a röplabdát, a tollast, vagy a squasht! 

KITARTÁS

Tudod, hogy Róma sem egy nap alatt épült fel, igaz? És hogy száz meg ezer probléma merült fel közben. Biztos lehetsz benne, ez a Te utadon is így lesz. Lesznek napok, amikor majd meg sem tudsz mozdulni. Napok, amikor csak trash kajákat ennél, vagy csak amit magad körül találsz. Napok, amikor úgy érzed, hogy megállt a fejlődésed. Ne add fel, tarts ki! A jobb pillanatok is jönni fognak, ez egészen biztos, és az utadra is visszakerülsz. 

RÖGZÍTSD A FEJLŐDÉSED

 • Csinálj képeket, írd le az eredményeid.
 • Írd le a céljaidat egy motivációs táblára, adj hozzá képeket, idézeteket és pipáld ki mindet, amikor teljesíted őket. 
 • Ha az a célod, hogy változzon a tested, csinálj folyamatosan képeket, mérd magad és írd le mindig. Készíts ábrákat és táblákat. 
 • Szerezz be egy edzésnaplót, jegyezd fel az edzéseidet és hogy melyik után hogyan érezted magad. Használj különböző színeket!
 • Ne felejtsd el jutalmazni magad minden egyes eredmény után. Például valami szép cuccal, amit viselhetsz edzéshez.
 • Oszd meg a fejlődésed Instagramon és tagelj minket a @top4fitness profilunkon, vagy a #top4fitness hashtaggel, hogy motiválj másokat is. Mi boldogan osztjuk meg a legjobb képeket saját profilunkon is.

Hagyd, hogy a legkisebb feljlődés is boldoggá tegyen, így minden egyes edzést, minden egyes egészséges ételt élvezni fogsz.

 

Szerző: Andrea Skolková

 


ÉLETSTÍLUS
TS TW+Graphene Half Zip
reebok
LM PUREMOVE TIGHT
reebok
DreamBlend FZ Hoodie
reebok
Fenntarthatóság
Reebok DreamBlend Zip-Up
reebok
DreamBlend FZ Hoodie
reebok
Fenntarthatóság
TS TRACKSUIT FORGRN
reebok
Woven FZ
reebok
Woven FZ
reebok
Knit FITNESS HR Tight
reebok
Lux Perform Tight
reebok
Knit FITNESS HR Tight
reebok
Reebok DreamBlend
reebok
Fenntarthatóság
Woven Pant
reebok
Knit FITNESS HR Tight
reebok
Reebok DreamBlend
reebok
Fenntarthatóság
TS DreamBlend Cotton OTH
reebok
Fenntarthatóság
LM Dreamblend Cot. Hoodie
reebok
Fenntarthatóság
Reebok Les Mills® Strength 2.0
reebok
TS TW+Graphene CO OTH
reebok
Fenntarthatóság
UBF Myoknit HR Tigh
reebok
LM ND Fitted Jogger
reebok
Reebok United by Fitness Strength+
reebok
Fenntarthatóság
LM Colorblock HR Tight
reebok
UBF Myoknit Tight
reebok
RIE Knit Tracksuit
reebok
Fenntarthatóság
RI Modern Camo OTH
reebok
RI Modern Camo OTH
reebok
TS Lux Perform Perf Tight
reebok
UBF LS Compression
reebok
UBF Epic Short
reebok
Y Lux 2.0Maternity BLACK
reebok
Reebok Les Mills Lux Graphic
reebok
TS Performance Track Pant
reebok
LM S Reebok PureMove +
reebok
Reebok Lux High-Waisted
reebok
LUX HR TIGHT-HOLIDAY
reebok
Előző
Következő