Mit viselj téli edzéshez

Mit viselj téli edzéshez

2022.01.25. 7 perces olvasási idő

Tudod mit viselj téli edzésekhez? A megfelelő szett megvéd a sérülésektől, és az edzésminőségedet is javítja.

Téli edzés kültéren

Fagyos hőmérséklet, száraz, borongós idő - ne becsüld alá a téli körülményeket. Ahogy a mondás tartja, jobb felkészültnek lenni, mint meglepődni és reszketni. A megfelelő ruházat a téli edzéshez biztosítja az alábbiakat:

KÉNYELEM A TELJES EDZÉS ALATT
A SÉRÜLÉSEK ÉS ÍZÜLETI FÁJDALMAK ELKERÜLÉSÉT
A FAGYNAK ESÉLYE SE LESZ

Ismerd meg, hogy milyen ruhákat érdemes választani, és azokat hogyan kombináld!

Felsőtest

Fagypont körüli hőmérsékleten kövesd az aranyszabályt - RÉTEGES ÖLTÖZKÖDÉS!

 • Alsó réteg = hosszú ujjú funkcionális póló = elvezeti az izzadságot, és melegen tart
 • Középső réteg = válasszon egy sportos melegítőfelsőt, a polár az ideális, amely elvezeti az izzadságot és melegen tart anélkül, hogy túlmelegednél.
 • Felső réteg = szél- vagy vízálló dzseki - könnyű és légáteresztő, egyszerre véd a szél és az eső ellen.

Alsótest

 • Hosszú, hőszigetelt leggings - a hőszigetelt leggings úgy illeszkedik, mint egy kesztyű, elűzi az izzadságot, melegen tartja a lábat, ugyanakkor hagyja a bőrt lélegezni és jól néz ki. 
 • Sportzokni - melegen tartani a bokádat = extrém fontos! Felejtsd el a kikandikáló bokákat, és vegyél fel egy sportzoknit. Ez sok sérüléstől és kényelmetlenségtől megvéd.
 • Cipő - A cipő alkalmazkodik a sporthoz vagy a terephez, amelyen mozog.  Télen nagy a jég és a nedvesség valószínűsége, ezért válassz olyat, amely vastagabb talppal rendelkezik, amely nem csúszik és nem hagy cserben a jégen. A terepcipő például remek választás!

UnderArmour_pánské_oblečení_zima

Fehérnemű

Leggings, kabát, melegítő... minden megvan - és csipkés bugyit vagy a kedvenc boxeralsódat viseled az edzéshez? A normál fehérnemű nem alkalmas edzésre. Nemcsak kényelmetlen és hámsérüléseket okoz a bőrön, de nem is szellőzik eléggé, és nem vezeti el az izzadságot az intim helyekről, amelyek nagyon érzékenyek a nedvességre. Az edzés fehérnemű sokkal nagyobb kényelmet nyújt, nem fog kidörzsölni, és úgy illeszkedik, mint egy második bőr.

Kiegészítők

Télen a kiegészítők nagy szerepet játszanak abban, hogy hogyan érzed magad az edzés során, és milyen jól viseled az edzést. Ezért ne feledkezz meg ezekről a téli alapdarabokról:

 • Sapka, fejpánt - Sok hő távozik a fejen keresztül, és a lefagyott fülek nem kellemesek, ezért válassz fejpántot vagy sapkát, amely védi a füleidet és melegen tartja a fejed.
 • Nyakmelegítő - Nemcsak a légzés válik kellemetlenné a csupasz nyakkal végzett edzés közben, hanem olyan egészségügyi problémákat is okozhat, mint a megfázás. Tehát ne feledkezz meg a nyakmelegítődről.
 • Kesztyű -  Fagyott kézzel edzeni lehetetlen. Védd a kezed télen légáteresztő kesztyűvel. Még ha a mozgással felmelegszik is, ne vedd le őket.  Az optimális hőmérsékletű végtagok biztosítják az optimális érzést az egész test többi részén.
 • Fejlámpa - Száraz időjárás, szürkeség, sötétség és rosszabb látási viszonyok - tipikus téli körülmények.  Ezért vigyél magaddal fejlámpát, és figyelj a saját és mások biztonságára.

Sport ruházat Sportcipők

Téli edzés beltéren

Télen is érdemes valami plusz ruhát viselni a fitneszedzéshez vagy bármilyen benti sporthoz. Az alacsonyabb hőmérséklet beköszöntével a test érzékenyebb, ezért válaszd ezeket a darabokat:

 • Póló és leggings, férfi leggings rövidnadrággal shorts - minden nagyobb ízületet (vállak, térdek, csípő) érdemes melegen tartani
 • Melegítőfelső- és alsó - bemelegítéshez, amíg a tested el nem éri az optimális hőmérsékletet, valamint nyújtáshoz

UnderArmour_fitness_oblečení

Ne felejts el bemelegíteni

Akár a szabadban, akár az edzőteremben edzel, a ruházat önmagában nem elég. Edzés előtt a testet megfelelően be kell melegíteni, hogy felkészüljön az edzésre. Hogyan érdemes ezt megtenni?

 • Tölts legalább tíz percet bemelegítéssel és az összes nagy ízület mobilizálásával - egy erősebb, intenzívebb vagy dinamikusabb edzés előtt jól kell érezned magad, és nem szabad azt érezned, hogy az ízületeidnek korlátozott a mozgásterjedelme.
 • Az edzés után ideális, ha hazasétálsz/kocogsz egy könnyű tempóban, és legalább 5 percig nyújtasz vagy hengerezel otthon. 
 • Melegedj fel és száradj meg minél hamarabb - edzés után zuhanyozz le és szárítkozz meg gyorsan! Az edzés utáni izzadt test hajlamosabb a megfázásra.

Már ismered a tippeket és tanácsokat, hogy milyen ruhákat válassz a téli edzéshez. Öltözz megfelelően, melegítsd fel a tested és dolgozz keményen egész évben!

Mert az edzés öröm ezekben a termékekben: