Újévi fogadalmak - mit válassz, és hogyan tartsd meg

Újévi fogadalmak - mit válassz, és hogyan tartsd meg

2020.12.16. 7 perces olvasási idő

Te is ugyanazt fogadod meg minden évben? Gyere, és változtass!

"Jövőre elkezdek futni!" "Visszaveszek a cukorból januártól!" "Jövőre lefogyok!"
Te is számtalanszor hallottad már ezeket a mondatokat, vagy mondtad is őket, de valahogy soha nem sikerült kitartani mellettük, maximum pár napig, hétig?

Fogadalmak

Akár követjük a hagyományt, akár nem, az év vége az egyensúly megtalálásáról, új célok kitűzéséről, változások tervezéséről szól. Az új év kiváló lehetőség, hogy tiszta lappal induljunk, és megvalósítsuk az álmainkat. A leggyakrabban elhangzó fogadalmak fitness terén a "Végre lefogyok", "Elkezdek edzeni", "Futni fogok", "Holnaptól egészségesen élek", De miért nem működnek ezek az elhatározások? Mire végigolvasod ezt a cikket, tudni fogod!

Hogyan tartsuk meg a fogadalmainkat?

  • Válassz elérhető célokat

20 kg-ot leadni egy hónap alatt, vagy maratont futni márciusban, ha még soha nem futottál, lehetetlen. Vagy egy alma alkatú ember sohasem lesz körte alkat. Tűzz ki olyan célokat, amik reálisan elérhetőek, egyensúlyban vannak a képességeiddel, készségeiddel és genetikáddal.

  • Legyenek részcéljaid (kisebb, és hamarabb elérhető célok)

Ha ambíciózus céljaid vannak (ami nem baj, sőt), akkor társíts melléjük kisebbeket, amit könnyebb elérni. Leadnál 15 kilót? Oké, tűzd ki kisebb célnak, hogy havi 1-2-t leadsz. 
Ha túl magasra teszed a lécet, túl messzi távlatokban gondolkozol, az demotiváló lehet, mert nem látod a haladást. A kis célok ebben segítenek. Motiválnak, hogy elérd a nagy célt.

  • Fogadj meg olyat, amit tényleg szeretnél

“Nyilván. Miért fogadnék meg olyat, ami nem is a célom?” Így van, ennek elenére sokan mégis olyan célokat tűznek ki maguk elé, amiről úgy gondolják, hogy mások elvárják tőlük, vagy nekik ezt "kellene" most megfogadniuk. Tényeg úgy gondolod, hogy van rajtad 2-3 kiló felesleg, vagy csak a nem olyan jó barátod mondta azt, hogy kicsit kikerekedtél, mióta legutóbb látott? Biztosan el akarod hagyni a húst az étkezéseidből vagy csak egy trend miatt gondoltál rá? Csak akkor csináld, ha tényleg azt szeretnéd.

  • Találj mérhető célokat

Az "Elmegyek sétálni" vagy a "Szeretnék erősebb lenni." rosszul megfogalmazott célok. De ha azt mondod, hogy "Eljárok edzeni minden hétfőn és csütörtökön, jövő hét csütörtöktől", az konkrét, és mérhető.
Fontos, hogy mérhető legyen, és tudd, hogy mikor teljesítetted, hogy legyen sikerélményed. Például: 4 hét alatt leadok 1 kg-t, vagy lefutok x km-t adott idő alatt.

  • Légy konkrét

Ha eldöntötted, hogy elkezdesz edzeni, válassz edzőtermet, mozgásformát, személyi edzést vagy csoportos órát, és hogy hetente hányszor, melyik napokon fogsz menni. Minél specifikusabb a cél, annál könnyebb lesz teljesítened, annál kevesebb kifogás marad lemondani az alkalmakat.

  • Ne azt mondd, hogy szeretnéd, hanem hogy meg fogod csinálni

A jó fogadalom nem tartalmazza, hogy mit szeretnél vagy mire lenne szükséged. Nincs olyan, hogy "Szeretnék leadni 5 kilót!". Csak olyan, hogy "Le fogok adni 5 kilót! Így a gondolataidat is a sikerre hangolod.

  • Képzeld el, hogy milyen lesz, amikor elérted a célodat

Képzeld el magad a kedvenc farmerodban, ami már két éve nem megy rád. Vagy egy tökéletesen passzoló ruhában. Vagy ahogy izzadtan, de elégedetten pihensz a félmaraton után. Vagy amikor az orvosoddal együtt örülsz, hogy végre alacsonyabb vérnyomást mért nálad. Ezek megadják az extra motivációt.

  • Tedd meg most az első lépést

El akarod kezdeni a CrossFit-et? Keresd meg a legszimpatikusabb termet és csapatot, és jelentkezz be még ma az első alkalomra. Csökkenteni akarod a bevitt cukormennyiséget? Ajándékozd el a csokit és az édességet, amit otthon tartasz, és szerezz be helyette sok-sok zöldséget, és egy kis gyümölcsöt.
Amint kitaláltad a célodat, kezdj hozzá a megvalósításához. Tedd meg az első lépést, még ha az apró is. Használd ki, hogy motivált és lelkes vagy. Másnap könnyebb lesz onnan folytatni.

  • Mesélj a körülötted lévőknek a céljaidról

Ha elkezdesz mesélni a családodnak és a barátaidnak az újévi fogadalmadról, lehet, hogy később rákérdeznek, "És hogy állsz az edzésekkel?" És pontosan ez az, amit szeretnél! Mert nem akarod majd bevallani, hogy már nem jársz, és felhagytál az egészséges életmóddal is. Amikor nincs elég beső motivációd, amikor azt mondanád, hogy abbahagyod (mert vannak és lesznek ilyen napok), akkor jól fog jönni, hogy néhányan rákérdeznek, hogy hol tartasz éppen.
És az elért cél iránt érzett öröm is édesebb, ha megosztod valakivel.

Szóval, te mit teszel magadért az új évben?


ÉLETSTÍLUS