Hogyan válaszd ki a megfelelő sportmelltartót

Hogyan válaszd ki a megfelelő sportmelltartót

2020.07.22. 5 perces olvasási idő

Szeretnél végre egy olyan sportmelltartót, ami tökéletesen illeszkedik és megfelelően tart? Olvasd el, hogy mire érdemes figyelni a vásárlásnál, és élvezd a kényelmet és tartást.

Mikor viselj sportmelltartót?

Vannak melleid és mozogsz? Akkor érdemes sportmelltartót beszerezned. Ennyire egyszerű.
Csak heti egyszer edzel? Otthon edzel, ahol senki nem lát? Akkor is szükséged van sportmelltartóra. A megfelelően kiválasztott melltartó tíz százalékkal csökkenti a rázkódást, és megelőzi a sérüléseket.
Hány éves kortól érdemes hordani? Amint elkezdenek nőni a mellek (ami egyéni, de általában 10-11 éves kor körül), érdemes elkezdeni egy gyengébb tartású sportmelltartót hordani sportoláshoz.

Sportmelltartó típusok

A melltartókat három kategóriára oszthatjuk a megerősítés módja szerint.

 • Kompressziós - A kompressziós melltartók szrosan tartják a testedhez a melleidet egy erős, de rugalmas anyaggal, és nincsenek külön kosarak.
 • Kosaras - A kosaras melltartók kosaranként rögzítik a melleket, a klasszikus melltartókhoz hasonlóan. Nagyobb mellméretnél ez a típus ajánlott.
 • Hybrid - A hibrid az előző kettő kombonációja, ami kosarat és kompressziós anyagot is tartalmaz.

A megfelelő méret

Ha a kosaras sportmelltartók mellett döntesz, akkor egyszerű - azt a méretet válaszd, amit a hétköznapok során a normál melltartódnál is vislesz. 
Ha viszont kompressziós melltartót választasz, azokat XS és XL méretek között találod meg. És akkor mi alapján dönts? Vess egy pillantást a Nike mérettáblázatára.

Nike size chart for sport bras

De ne vedd készpénznek a táblázatban látottakat, próbáld fel a melltartót.

Honnan tudod, hogy jó a méret?

 • A melleid nincsenek felpolcolva a nyakadba, és nem is buggyannak ki hónaj részen, hanem szépen a melltartón belül maradnak.
 • A pántok nem vágnak be a bőrödbe, de nem is akarnak leesni. A pántok ne érintsék a nyakadat, hanem a vállaidon legyenek, így a vállaid segítik a tartást. Figyelj, hogy a pántok ne legyenek zavaróak mozgás közben.
 • Amikor felpróbálsz egy sportmelltartót és felemeled a kezed, nem szabad, hogy az alja felcsússzon. És ha előrehajolsz, akkor is a helyén kell maradnia. 
 • A melleidnek a helyükön kell maradniuk aközben a mozgás közben, amire vetted a sportmelltartót - csinálj egy két próbagyakorlatot benne.
 • Funkcionális anyagból készült. Melltartók esetében elsősorban poliészter selymeken, polipropiléneken, poliamidon és elasztánon alapul.

Tartás - sport alapján

 • Könnyed tartás - A könnyed tartással rendelkező melltartók tökéletesek az alacsony intenzitású edzésekre, mint a pilates vagy a jóga. Ilyen például a Nike Indy.
 • Közepes tartás - Közepes tartású melltartót érdemes viselned gyalogláshoz, súlyemeléshez, power jógához. Próbáld ki a Nike Swoosht.
 • Erős tartás - A melltartó, ami megfelelő tartást ad funkcionális edzéshez, CrossFithez, futáshoz, ugrókötelezéshez. Például a Nike Fenom Flyknit vagy a Nike Alpha.

Javaslat: Ha D kosaras, vagy annál nagyobb melltartót hordasz, érdemes minden edzéshez erős tartású sportmelltartót választanod.

Egyszerűen fogalmazva, minél magasabb aktivitású az edzés, és minél nagyobbak a melleid, annál erősebb tartásra van szükséged.

Speciális sportmelltartók

Párnázott sportmelltartó

Találhatsz párnázott, szivacsos melltartókat is. A megerősítésnek kettős célja van: esztétikum (mint egy klasszikus melltartónál, megemeli a melleket, és csodás dekoltázst ad), és extra tartás.

Varrás nélküli sportmelltartó

Varrás nélküli melletartónál sem kell aggódnod a tartásért. Ha minél természetesebb érzésre törekszel, válaszd a varrás nélküli sportmelltartót.

Ne félj online melltartót rendelni - akár tudod a méretedet, akár most keresed a megfelelőt. Rendelj, próbáld fel, és amelyik nem jó, küldd vissza.