Ingyenes fitness ajándék a kiválasztott termékekhez! Szeretnék ajándékot

Hogyan válasszunk személyi edzőt?

 

 

Bra: Nebbia

Végül úgy döntöttél, hogy személyi edzővel szeretnél együtt dolgozni? Nagyszerű, így kell csinálni! Ugyanakkor gyakran nehéz kiválasztanunk, ki a számodra legmegfelelőbb, miközben annyi a választás.

Hogyan ne rontsuk el?

Felügyelet alatt edzeni sok előnnyel jár profik és amatőrök számára egyaránt. Az edző elkészíti számodra a tökéletes edzéstervet, hogy hogyan érheted el a céljaidat, dolgozik a gyengeségeiden, fejleszti az erősségeidet, ellenőrzi a technikádat, segít elkerülni a sérüléseket és a fájdalmat, megmutat új gyakorlatokat és végigvezet a sport világán.

Egy igazán jó tréner számos szerepet ellát:

  • fizioterapeuta (az egyik fontos feladatköre, hogy megtalálja a mozgásból adódó problémáidat és segítsen megoldani őket)tion system)
  • étkezési tanácsadó (megfelelő ételek nélkül esélytelen vagy a céljaid elérésében, legyen az akár fogyás, akár izomtömeg magadra pakolása)
  • pszichológus (az edződnek segítenie kell az edzésed mentális részében is, növelni az önbizalmadat, minimalizálni a negatív gondolkodásból fakadó teljesítménycsökkenést, stb) 
  • tudós (elemez, tanulmányokat olvas edzésről és étkezésről, ez alapnak kell, hogy legyen)
  • barát (igen, egy kis túlzás, de akkor is kell, hogy jól kijöjjetek egymással személyesen is, valamint meg kell bíznod benne)

Clothing: Nebbia

Miért van egyáltalán szükségem rá?

Ha kezdő vagy, mindig jó néhány edzést edző mellett végigcsinálni az elején. Elemzik a mozgásaidat, hogy tudd, min kell dolgoznod, milyen egészségügyi problémáidat mi okozhat, valamint mi akadályoz meg abban, hogy jobban teljesíts. Rád szabott edzéstervet készítenek a konkrét céljaid alapkán, valamint azt is megmutatják, mit és hogyan csinálj..

Ha már túl vagy néhány edzésen edző segítsége mellett, úgy is érezheted, már nincs szükséged rá, egyedül is tudod csinálni. Ennek pont az ellenkezője igaz. Tulajdonképpen az lenne a legjobb, ha mindenki mellett folyton ott állna a személyi edzője, akár az egész életén keresztül. Ezért is jó, ha van melletted egy, legalább időről időre. A  jól megválasztott edző folyamatosan módosít a feladatokon, a célon, annak megfelelően, hogy hol tartasz, motivál, fejleszt és segít elérni a céljaid. Ennél is fontosabb, hogy folyamatosan figyel, hogy az edzés a segítségedre legyen, és ne okozzon fájdalmat.

Sajnos nem minden edzőre igazak a fent leírtak. Íme néhány tipp, hogy hogyan kerüld el őket.

Clothing: Nebbia

“Nem megfelelő” edző

A "rossz" edzőket én általában két kategóriába sorolom.

Az első csoportban azok vannak, akik egyszerűen mindenki számára rosszak. Ők azok, akik szereztek egy instruktor papírt valamilyen kétes edzőképzésen, egyáltalán nem érdekli őket a saját edzésük sem, nemhogy a tied, és általában azt adják ki neked feladatnak, ami éppen eszükbe jut. Általában hírhedt termek körül vannak, de néha még a jó hírüekben is megtalálod őket (bár fogalmunk sincs, hogy hogyan). A legkönnyebben arról ismered fel őket, hogy az életükről mesélnek és más, egyáltalán nem fontos dolgokról, míg az ügyfelük a futópadon szenved. Ezután következik tíz perc, amíg használj annyi mindent, amennyit csak tudsz, majd újabb tíz perc a futópadon. Ezek az edzők a helyszínen találják ki, hogy éppen mit csinálj, az órád közben, miközben általában legalább 20 sms-t küldenek, felhívják a nagyit és befejezik az ebédet, akár egy desszertet is rádobva.

A másik csoport, akik valakiknek egészen biztosan tökéletes választás, de nem neked. Ha nem jöttök ki egymással, akkor valószínűleg nem fog bejönni az edzése stílusa sem. Gyakori eset például, hogy valakik nem szeretik a súlyemelést, így az az edző, aki ebben a legjobb, nem fog bejönni azoknak, akik remegni kezdenek egy kettlebell láttán. Ugyanakkor tökéletesek azok számára, akik örömüket lelik benne.

 

Leggings and bra: Nebbia

Hogyan válasszuk ki a legjobbat?

Elemzés és elérhetőség.

Egy igazi edző először mindig elemez, mielőtt edzéstervet készítene. Megtudja, hogy fizikailag rendben vagy-e, van-e bármilyen hiányosságod, gyenge izomzatod, stb. Az ilyen edzők kell, hogy kérdezzenek az egészségedről, fizikai aktivitásaidről, annak szintjéről, előző betegségeidről, étkezésedről, valamint arról, hogy hogyan töltöd a szabadidődet. Később, az edzésterv elkészítésekor az elemzés eredményének kell, hogy elsődleges legyen, míg a saját magad által felállított célok másodlagosak. Például, ha valaki azzal keresi fel őket, hogy kétszáz kilót akarnak tolni, de az alap izomzatuk erre alkalmatlan, vagy nem ismerik az alap technikákat, akkor először ezeket kell megoldani. Sok ügyfél ezt nehezen dolgozza fel és olyat keres, aki már az első óráján nehéz súlyokat emeltet velük, ezt a hibát semmiképpen ne kövesd el. Ezen lépj túl, és tartsd észben, hogy a fokozatos fejlődés sokkal, sokkal előrebbre visz (és sokkal kisebb a sérülés esélye).

Érdeklődik a sportok iránt és csinálja is

Egy edzőnek mozognia kell (ha egészséges hozzá). Szintén fontos, hogy legalább korábban aktívan csinálja azokat, amiket most edz - ez főleg a specializálódott edzőkre igaz, pl triathlo, úszás, stb).

Mindig kérdez

Hogy érzed magad, látod-e már az eredményeket, fáj-e valami, hogy érezted magad az előző edzés után, hogy vagy általánosságban, mit ettél? Ezeket mindig hallanod kell az edződtől. Ne vedd kihallgatásnak, a válaszok csak javítanak a szolgáltatáson, amit kapsz. Kérdezz Te is! Miért csináljuk ezt a feladatot? Mire jó? Hogyan fog segíteni, vagy fejleszteni? A jó edzőnek mindig megvan a válasza és örül, hogy hallgatsz rá és érdeklődsz is.

Ügyfelek véleménye

Jobb esetben az edzőnek van saját honlapja, ahol olvashatsz véleményeket is róla előző ügyfelektől. Ha nincs ilyenje, csak kérdezz körbe a teremben, akár konkrétan az edzőt is, hogy kössön össze más ügyfeleivel. Ha igazán magabiztos a képességeiben, biztosan szívesen segít még ebben is.

Okleveles, igen, de...

Itt nem igazán érvényes a "minél több, annál jobb". Minden edzőnek rendelkeznie kell hivatalos papírokkal is és folyamatosan képeznie kell magát. Ami igazán fontos, az a képzéseik minősége. Remélhetőleg nem csak részvételi igazolások, hogy a hírességek polcára kerülhessenek...

Egyéni edzésterv

Az edző Neked, személyesen kell, hogy elkészítse az edzéstervedet az egészségi és fizikai állapotod alapján. Ha az edződ még az ismerkedés előtt kinyomtatott edzéstervvel érkezik, kezdhetsz aggódni, ahogy akkor is, ha azt látod, hogy más ügyfelekkel pontosan ugyanazt csináltatja, mint amit veled. Meg kell tervezniük előre, hogy mit csináltok, de képesnek kell lennie arra is, hogy módosítson rajta a Te igényeid alapján (fáj valamid, fáradt vagy, stb).

Személyiség

Az egyik legfontosabb dolog. Még a legjobban képzett és elismert edző is előfordulhat, hogy nem illeszkedik a Te személyiségedhez. Furának, vagy negatívnak tűnik neked? Nem érzed jól magad mellette? Menj tovább és találd meg azt, aki igazán motiválni tud.

Szerző: Andrea Skolková


EDZÉS ÉLETSTÍLUS
NEBBIA Women s Workout Jumpsuit INTENSE Focus
Nebbia SVG
Új
Unlock the Champion hoodie
Nebbia SVG
Dreamy Edition Bubble Butt leggins
Nebbia SVG
Dreamy Edition Bubble Butt leggins
Nebbia SVG
NEBBIA Women s Classic Zip-Up Hoodie INTENSE Signature Gold
Nebbia SVG
Új
High Waist Lifting Effect Bubble Butt Pants
Nebbia SVG
Új
High Waist Lifting Effect Bubble Butt Pants
Nebbia SVG
Új
NEBBIA Women s Zip-Up Jacket INTENSE Warm-Up Gold
Nebbia SVG
Új
High Waist Glossy Look Bubble Butt Pants
Nebbia SVG
Fenntarthatóság
NEBBIA Women s Classic High Waist Leggings INTENSE Iconic
Nebbia SVG
Új
NEBBIA Women s Classic High Waist Leggings INTENSE Iconic Gold
Nebbia SVG
Új
NEBBIA Women s High-Waist Joggers INTENSE Signature Gold
Nebbia SVG
Új
FIT Activewear High-Waist Leggings
Nebbia SVG
FIT Activewear High-Waist Leggings
Nebbia SVG
FIT Activewear High-Waist Leggings
Nebbia SVG
NEBBIA Women s High Waist Push-Up Leggings INTENSE Heart-Shaped
Nebbia SVG
Új
NEBBIA Women s High Waist Leggings INTENSE Mesh
Nebbia SVG
Új
Iconic Mid-Waist Sweatpants
Nebbia SVG
NEBBIA Women s Compression Push-Up Top INTENSE Mesh
Nebbia SVG
Új
NEBBIA Women s Compression Push-Up Top INTENSE Mesh Gold
Nebbia SVG
Új
NATURE-INSPIRED Women s High-waist leggings
Nebbia SVG
Új
Fit & Smart leggings with a high waist
Nebbia SVG
Fit & Smart leggings with a high waist
Nebbia SVG
Iconic Mid-Waist Sweatpants
Nebbia SVG
Iconic Mid-Waist Sweatpants
Nebbia SVG
High-Waist Loose Fit Sweatpants
Nebbia SVG
High-Waist Loose Fit Sweatpants
Nebbia SVG
FIT Activewear Smart Pocket Shorts
Nebbia SVG
Active legíny s vysokým pásom a bočným vreckom
Nebbia SVG
Új
Everyday HERO Long Sweatshirt with a hoodie
Nebbia SVG
Everyday HERO Long Sweatshirt with a hoodie
Nebbia SVG
Double-Layer Shorts with Smart Pockets
Nebbia SVG
Új
Double-Layer Shorts with Smart Pockets
Nebbia SVG
Új
Active High-Waist Smart Pocket Leggings
Nebbia SVG
Sporty Smart Pocket High-Waist Leggings
Nebbia SVG
Sporty Smart Pocket High-Waist Leggings
Nebbia SVG
Előző
Következő