Ingyenes fitness ajándék a kiválasztott termékekhez! Szeretnék ajándékot
Gyerekek és mozgás - hogyan motiváld őket és mikor kezd el

Gyerekek és mozgás - hogyan motiváld őket és mikor kezd el

2021.06.04. 10 perces olvasási idő

A sportoló szülők álma, hogy sportos gyereket neveljenek. Nem annyira nehéz, mint amilyennek látszik. Állj hozzá okosan és a gyerekek imádni fogják a sportokat.

Hogyan motiváld gyermeked, hogy sportoljon?

 • Magaddal kezd. A gyerekek másolják az otthon látott viselkedést. Ha te csak felteszed a lábad az asztalra és bekapcsolod a TV-t amikor haza érsz a munkából, akkor nehéz megmagyarázni a gyerekednek, hogy inkább menjen edzeni, amíg te megnézed a legújabb részt a sorozatodból és eszel egy zacskó chipset. Találj egy mozgásformát, amit élvezel és látni fogod, hogy a gyerkőc is örömmel követi a példát. 
 • Töltsetek aktív időt együtt. Mész edzőterembe? Ha lehetséges vidd magaddal a kicsit is (néhány személyi edző vagy csoportos óra megengedi, kérdezd meg a termet további információért). Látni fogod, hogy mennyire élvezi az edzőszőnyeg, gyűrűk vagy dobozok használatát. Szeretsz biciklizni vagy túrázni? Ültesd be az apróságot egy ülésbe és élvezzétek a kilátást együtt. Ha van egy kis szabadidőd, fogj egy labdát és játszatok egyet a kertben vagy tanuljatok egy új tornász gyakorlatot (kézenállás stb. ) együtt. Egy nap majd mosollyal fogsz visszagondolni ezekre a pillanatokra. 
 • Emlékezz a gyerekkorodra. Melyik sportot élvezted? Egy család vagytok, könnyen lehetséges, hogy az adott sport szeretete is közös bennetek. 
 • Adj neki választási lehetőséget. A szülőknek gyakran nagyratörő ambícióik vannak, szeretnék, hogy gyermekükből legyel a legjobb hoki játékos, profi sportoló vagy kerékpáros. A fiad esetleg vonakodva fog edzésre járni, mert hoki helyett inkább judora járna, amit a barátai is sportolnak. Míg a lányod felkel minden reggel, hogy úszni menjen, de a szobája tele van lovas poszterekkel és sokkal inkább lovagolni járna. Ha a gyerek hozakodik elő az ötlettel, hogy egy specifikus sportot szeretne kezdeni, akkor hagyd neki (persze ha az idő és anyagiak megengedik). 

Children will fall in love with obstacle courses

Hány éves kortól kezdjen a gyerek mozogni?

Kezdjük a legelején: 15 hónap környékén kezd a kicsi járni tanulni. Amint megteszi az első kíváncsi lépéseit, hagyd neki, hogy felfedezze környezetét, akkor is, ha ez azt jelenti hogy elesik párszor. Engedd neki, hogy a mozgás szabadságát megtapasztalja, amennyire csak lehet. 

Vannak különleges mozgásformák három éveseknek vagy anyáknak gyermekkel. Óvodás kortól bőségesen elegendő, ha részt vesz természetes mozgásokban, úgy, mint mászás, séta, futás, fára mászás, ugrálás, dobálás, gurulás stb. 

Az iskolás kor kezdetétől a sportolási vágy egyidejűleg jön a gyermektől (időtöltés barátokkal, új dolgok kipróbálása) és a szülőktől (magura fordítható idő). Itt vezetheted a gyerkőcödet specifikus sport irányába, de tartsd észben, hogy azok a sportok esetében, amik mindig egyik oldalra terhelnek (tenisz, floorball és kosárlabda) fontos, hogy ellensúlyozzuk a mozgást, hogy elkerüljük az egyensúlyhiányt. Ezért több sokoldalúbb mozgásforma vagy több sport bevonásával kiegyensúlyozottabb fejlődést érhetsz el gyermekednél.

Hány éves kortól emelhet súlyt a gyerek?

Egy gyakori és erősen vitatott kérdés az, hogy mikortól kezdhet a fiatal plusz súlyokat emelni. A gyerekeknek nincs szüksége bármilyen specializált mozgásformára első osztályos koráig, és jobban is fogják élvezni, ha csak játszanak, fát másznak vagy trambulinon ugrálnak (ami erősebbé teszi őket természetes körülmények között), minthogy edzésre járjanak vagy súlyokat emelgessenek.

Elsős kortól kezdve az erősítő edzés jó eszköz az ifjú egészségének fejlesztésére, teljesítményének növelésére és a sérülések megelőzésére - a következő pontok betartásával:  

 • A gyereknek fel kell készülnie a fokozatos terhelésre. Előszőr saját testsúlyos és egyszerű mozdulatokkal kezdjük, és sajátítsa el megfelelően az alapokat mielőtt fokozatosan hozzáadunk könnyebb kettlebelleket és súlyokat. Ezután lassan elkezdheti felépíteni az erejét és hozzáadhat nehezebb súlyokat és összetettebb mozdulatokat. 
 • Technika legyen az első. Nagyon fontos, hogy megtanulja a megfelelő technikákat, így elkerülve a rosszul berögzült mozdulatokat és sérüléseket. Ha te nem tudod megfelelően megtanítani neki az alap mozdulatokat, akkor keress számára egy profi edzőt. 
 • Mentális készenléte a gyermeknek. Lényeges, hogy a fiatal képes legyen megfelelően koncentrálni, hogy tudja követni az edzőt és le tudja másolni a mozdulatokat és azokat pontosan kivitelezze. 
 • Változatos mozgásformák. Az erősítés mellett kezdjen el más tevékenységeket vagy sportokat.

Mi a helyzet a korai specializálódással? 

Ha szeretnél egy profi focistát vagy tornászt otthon, akkor fontos, hogy korán kezdje el az adott sportot, ami azt is jelenti, hogy gyakoran kell edzésekere járni és kevés idő jut bármi másra. A probléma a korai specializálódással az, hogy gyakran a fiatal vonakodik folytatni, amikor pubertás vagy stresszes időszakba kerül. Ellenben ha a gyerek különösen tehetséges abban a sportba, akkor nagy sikereket érhetnek el, ha fiatalon kezdik az adott sportágat. Ebben az esetben hasznos lehet, ha minőségi sportegyesületet és edzőt választunk, akiknek fontos a kiegyensúlyozott edzés, türelem és a tudás fontossága. Ez segíti a gyerek egészséges mozgás szeretetét kialakítani. 11-13 éves korig az edzésnek többnek kell lennie, mint csupán megszokás. A gyerekeknek élvezniük kell az edzést, az edzőt tisztelniük kell, ugyanakkor barátként is gondoljanak rá, illetve a mozgást játékként kell felfogniuk. Szórakoztatónak kell lennie. Az ideális végkifejlet az, ha a gyermek magától dönt a sportolás folytatása mellett. 

Szorakoztató feladatok gyermekek számára

Děti se na tréninku snadno spřátelí.

Milyen sportokat szeretnek a gyerekek?

 • Gimnasztika gyerekeknek – Gimnasztika órákon a gyerekek megtanulják, miként használják a testüket sporteszközként. Megerősíti az izmaikat és fejleszti az egyensúlyt, mobilitásukat és koordinációjukat, miközben jól szórakoznak.
 • CrossFit gyerekeknek – Ha szeretnél egy sokoldalú gyereket, aki nem hátrál meg, ha az edzés gimnasztika, atlétika, fitnesz, vagy ha kettlebell-el kell dolgozni esetleg másznia kell, akkor a CrossFit gyerekeknek mozgásformát válaszd, ahol minezeket elsajátíthatja játékos formában és rövid edzések közben. 
 • Atlétika – Atlétika egy másik sokoldalú formája az ifjak változatos fejlődésének. A kis atléták megtanulnak futni, ugrani, dobni, játékokat játszani, miközben fejlődik gyorsaságuk, ügyességük, dinamikájuk és kitartásuk.
 • Aerobik/Diszkó- A gyereked mindig táncol, énekel és nem ül egyhelyben egy percre se? Akkor próbáld ki valamelyik tánc, ritmus alapú edzésformát. Egy jó lehetőség lehet a Street dance is ebben az esetben.
 • Jóga gyerekeknek – A gyerek jóga folyamán, a pózokat a kicsik mondókák, dalok vagy állat hasonlatok segítségével sajátítják el. Ezzel fejlesztve a képzelő erejüket, mobilitásukat, rögtönző képességüket és ritmus érzéküket. 

Eldöntötted már hogy mit fog a gyermeked csinálni?