CrossFit Open 2019

Crossgit Games 2019

Kép forrása: Crossfit Games

A CrossFit Open valódi ünnep minden egyes CrossFitter számára. Ez egy online kvalifikációs esemény a CrossFit Gamesre. Mik a kihívások, a feladatok? És hogyan is nézett ki a 2019-es Open?

Mi a CrossFit Open

Minden egyes sportágnak megvannak a maga világeseményei, világbajnoksága, ahol a legjobb atléták mérik össze a tudásukat. A CrossFit világában ez a CrossFit Games.

A CrossFit elterjedtségének köszönhetően százezrek próbálnak kvalifikálni minden évben a CrossFit Games világeseményre, maga a klvalifikáció pedig online zajlik. 5 workoutot kell végrehajtani, amelyek az atléták sokoldalúságát, képességeit és alkalmasságát hivatott tesztelni. Minden héten egy workoutot jelentenek be, általában csütörtök esténként, mely után a versenyzőknek a következő workout bejelentéséig van lehetőségük gyakorolni, elkészíteni a videójukat és feltölteni a szervezőknek. A csalások elkerülése végett vagy egy hivatalos bírának kell jelen lennie a kvalifikációs workout elvégzése közben, vagy pedig szigorú szabályok és előírások szerint a gyakorlat teljes egésze rögzítésre kell, hogy kerüljön. Az egyéni workoutok eredménye határozza meg a helyezést a világranglistán az öthetes Open során, melynek végén minden ország legjobb férfi és női versenyzői, valamint a top 20 atléta nyer szabadkártyát a CrossfitGames-re, a sportág világbajnokságára.

A CrossFit Open azonban nem csak a kvalifikációról szól. Ez egy igazán nagy és remek esemény minden CrossFitter számára, azoknak is, akik nem versenyeznek. A workoutok gyakran szerepelnek hivatalos órák programjában, a csoportok pedig lelkesen gyakorolják és beszélik át őket. Ilyenkor még gyakrabban hallhatsz kötelező, kihagyhatatlan elemekről, szakadt kezekről és izmokról. Mindenki a határán mozog, még jobban, mint egy átlagos időszakban.

A CrossFit segítségével gyakorolhatod a CrossFit Open feladatait skálázott verziókban is, egyszerűsítve úgy, hogy kezdők is meg tudják csinálni. Ennek eredményeképpen az Open nem csupán az elit atléták számára fontos esemény, hanem azoknak is remek, akik nem szeretnék kvalifikálni magukat a CrossFit Games-re.

Miért vegyek részt a CrossFit Openen?

Ha már egy ideje CrossFitezel, mindenképpen próbáld ki magad! A regisztráció mindössze 20 dollár (nagyjából 6000 Ft) és ennek segítségével összemérheted tudásodat sportolókkal világszerte. Megtalálhatod az erősségedet és azt is, hogy min kellene még javítanod, dolgoznod. Két kategóriában van lehetőség regisztrálni, az egyik az RX (a fő kategória, nehezebb feladatokkal, úgy mint muscle-up, chest to bar chin-ups, nehezebb súlyokkal), valamint a skálázott (CrossFit kezdők számára, minden kihívás egyszerűsítve és kisebb súlyokkal).

Még ha nem is szeretnél részt venni és így posztolni az eredményeidet valahova, az Open feladatait végigcsinálni önmagában is jó ötlet. Igen széleskörűek és rendkívül érdekesnek tervezték mindet. 


(haladó tartalom, kezdőként feltétlenül vedd igénybe hivatalos edző segítségét!)

CrossFit Open 2019 

Ahogyan minden évben, az idei Open is öt workoutot tartalmazott öt héten keresztül, a regisztráció kezdete január 10-e volt, az első workoutot pedig február 21-én jelentették be. Az utolsót pedig néhány hete, március 21-én.

Workout 19.1

19.1

Kép forrása: https://games.crossfit.com/

Complete as many rounds as possible in 15 minutes of:
19 wall-ball shoots
19-cal. Row

A workout 15 percen keresztül tart az atléták feladata pedig 19 wall-ball amilyen sokáig csak tudják, valamint 19 cal evezés. A 15 perc során az idő mérése megállításra kerül és az ismétlések és körök kerülnek számításra, mielőtt lejárt volna az idő.

Workout 19.2

19.2

kép forrása: https://games.crossfit.com/

Beginning on an 8-minute clock, complete as many reps as possible of:
25 toes-to-bars
50 double-unders
15 squat cleans, 135 lb.
25 toes-to-bars
50 double-unders
 13 squat cleans, 185 lb.

If completed before 8 minutes, add 4 minutes to the clock and proceed to:
25 toes-to-bars
50 double-unders
11 squat cleans, 225 lb.

If completed before 12 minutes, add 4 minutes to the clock and proceed to:
25 toes-to-bars
50 double-unders
9 squat cleans, 275 lb.

If completed before 16 minutes, add 4 minutes to the clock and proceed to:
25 toes-to-bars
50 double-unders
7 squat cleans, 315 lb.
Stop at 20 minutes.

Ebben a workoutban a feladat a toes-to-bars, double underek, illetve squat cleanek. Megadott időn belül kell teljesíteni a 25 toes-to-bars-t, 50 double undert, és meghatározott számú squat cleans-t. A squat cleans-ek esetében az ismétlések száma csökkent, míg a súly emelkedett. Ha az időkeret alatt kimarad egy ismétlés, akkor az aktuális ismétlések száma számítódik. Ezzel továbbléphet a következő körre.

Workout 19.3

19.3

Képek forrása: https://games.crossfit.com/

For time:
200-ft. dumbbell overhead lunge
50 dumbbell box step-ups
50 strict handstand push-ups
200-ft. handstand walk
Time cap: 10 minutes

A harmadik workout a vállak és a combok számára volt igazán megterhelő. Egy csodás 60 méteres séta kitörésekkel, egykezes barbellel a fej felett, majd 50 ereszkedés a dobozra, szintén egykezes barbellel. A workout második része gimnasztikára fókuszált. 50 HSPU (hand-stand-push-up: fekvőtámasz kézenállásban) majd rögtön 60 méter séta kézállásban. Ja, és minderre 10 perced van. Sima ügy...

Workout 19.4

19.4

Kép forrása: https://games.crossfit.com/

For total time:
3 rounds of:
 10 snatches
12 bar-facing burpees

Then, rest 3 minutes before continuing with:
3 rounds of:
10 bar muscle-ups
12 bar-facing burpees
Time cap: 12 minutes

A negyedik workout két részre volt osztva egy három perces szünettel közte, az össz időbe pedig mindkét rész eredményei számításra kerültek. Az első részben az atléták három kör 10-es snatch-et csináltak (a mozdulatsor, melynek során a rudat a földröl egy mozdulattal emeljük a fejünk fölé), majd 12 burpee a rúd feletti ugrással. Ebből három kör, majd 3 perc pihenő, az idő hátralévő részében pedig 3 kör tizes muscle-up (vízszintes rúddal), majd ismét 12 burpee rúd felett ugrással. A workout 12 percig tart.

Workout 19.5

19.5

Kép forrása: https://games.crossfit.com/

33-27-21-15-9 reps for time of:
Thrusters
Chest-to-bar pull-ups
Time cap: 20 minutes

Nincs CrossFit Open thruster nélkül (front squat és rúd kinyomás kombinációja). Ezúttal egy kis húzódkodással is megfűszerezve viszont nem volt elég az álladat a vízszintes rúd fölé vinni, ahhoz, hogy számításra is kerüljön a húzódkodás, a mellkasoddal kellett megérinteni. A workout csökkenő piramis jellegben valósult meg, 33-tól 9 ismétlés felé haladva folyamatosan, melyre 20 perc állt rendelkezésre.

CrossFit Open 2019 eredményei

vítězové Open 2019

Képek forrása: Instagram & Crossfit Games

A férfi összesített kategória gyöztese Mathew Fraser az Egyesült Államokból, aki két workoutot is megnyert és 9 ponttal végzet a görög Lefteris Theofanidis előtt. Az izlandi Björvin Karl Gudmundsson végzett a harmadik helyen.

A női kategóriát Sara Sigmundsdottir dominálta, az izlandi Annie Thorisdottirt (szintén Izlandról) előzte meg 32 ponttal. A harmadik helyet a norvég Kristin Holte szerezte meg.

A legjobb magyar résztvevők Török Gábor és Horváth Laura voltak.

Szerző: Andrea Skolková