Ingyenes fitness ajándék a kiválasztott termékekhez! Szeretnék ajándékot

A böjtölésről

Intermittent fasting

Az Intermittent Fasting (IF), vagyis a napi időszaos böjtölés rendkívül népszerű manapság. De lehet egészséges, ha hosszú órákon keresztül nem eszel semmit? Vannak előnyei, vagy inkább árt? Milyen típusai vannak? 

Mi is az intermittent fasting, vagyis a napi böjtölés?

A napi időszakos böjtölés egy diéta, melynek alapja, hogy a nap során csak egy pontos időhöz kötött időszakban étkezünk (étkezési időszak), míg a nap többi részében nem (böjt időszak).

Ez nem a kalóriák és a makrók bevicetének módosításáról szól. Ugyanolyan kalória- és makrobevitel mellett lehet folytatni, csak a nap egy nagyon pontosan leszűkített időszakára vonatkoztatva. Az egyetlen változás az IF-re váltáskor (intermittent fasting), hogy lerövidítjük az időszakot, amikor ehetünk, szisztematikusan kialakítva a böjt időszakát.

Böjtölés alatt sok folyadékot kell bevinned, lehetőleg vizet, valamint édesítetlen teát (lehetőleg feketét, vagy zöldet), vagy kávét feketén. Ugyanakkor kerülnöd kell a kalóriabevitelt, valamint mindent, ami befolyásolja az emésztésedet (például ami megszakítja a böjtödet és beindítja az emésztésedet). Szintén kerüld el a rágót, a cukorkákat, az ízesített italokat, az édesített teát, valamint a kávét tejjel.

A napi időszakos böjtölés története

Ha egy pullanatra megállsz és elgondolkozol az IF-ről, rá kell jönnöd, hogy annak eredete teljesen természetes. Őseink nem étkeztek az egész nap folyamán két óránként. A barlangi emberek az egész napot vadászattal töltötték, melyen rengeteget dolgoztak, egy mammut beszerzése, elfogása és leölése rengeteg energiát vett igénybe. Ha a vadászat nem volt sikeres, csak bogyók, gyokerek és gyümölcsök maradtak. Így vadászni és nem mindig volt energia.

Sajnos napjainkban a tv előtt ülve csak néhány lépésbe kerül levadászni valamit a frigóból, elmarni egy rendesen feldolgozott sonkát, majd öt perc múlva visszatérni némi sajtért és kolbászért, minden kényelmesen elérhető.

Sokat hallani, hogy egyél legalább három óránként és a legtöbb makrot és kaloriát még ebéd előtt vidd be, hogy elkerüld az éhségérzetet. Sokan akkor is erőltetik, hogy reggelizzenek, amikor egyáltalán nem éhesek ébredés után, ezért bedobnak egy granola szeletet, vagy valami cukrosat, mivel mindenfelől azt hallják, hogy ez egyszerűen muszáj, ahogyan nem elég a napi háromszori étkezés. Ehhez tartozik az is, hogy vacsorára maximum egy kis saláta salátával, mivel a vacsora az ellenségek listájára való, hisz bármi, amit akkor eszel, egyből felesleges zsírrá válik. Mit gondolsz, ez hogyan illeszkedik akár néhány száz évvel ezelőtti őseink napirendjéhez?

Az IF típusai

Az IF-nek számos típusa van a böjt hosszától függően.

A legismertebb típusa igazán keményeknek való, ezt hívják Harcos Diétának, melyben 20 óra böjt mellett mindössze egy 4 órás étkezési ablak található.

Egyéb típusok:
18 óra böjt / 6 óra étkezési időszak
16 óra böjt / 8 óra étkezési időszak
14 óra böjt / 14 óra étkezési időszak
12 óra böjt / 12 óra étkezési időszak
 

Megnézve az utolsót (12/12), láthatjuk, ez tulajdonképpen az, amelyet a legtöbbet követnek, még akkor is, ha nem hívják IF-nek. Reggeliznek reggel 8-kor és vacsoráznak még este 8 előtt.
Manapság ugyanakkor sokan esznek 12 óránál nagyobb időszak alatt a stresszes életvitelnek, a túl sok munkának, vagy egyéb okoknak köszönhetően. Reggeli hajnal ötkor, vacsora este 10-kor, tényleg gyakoribb ez, mint gondolnád.
Emésztésüknek így abszolút nincs ideje pihenni, mivel folyamatosan van étel, melyet fel kell dolgozniuk, így ez rengeteg problémához vezethet, nem csak az emésztés terén.

Előnyök

Szakértők szerint az IF rengeteg előnnyel járhat. Ugyanakkor, ahogyan általában, az egyes tanulmányok eltérő eredményre juthatnak. Általánosságban ezek a leggyakoribbak:

  • Növelt inzulin érzékenység és csökkent inzulin rezisztencia
  • Stabilizált ghrelin szint (éhség hormon)
  • Magasabb növekedési hormon szint
  • Alacsonyabb kortizol szint
  • Zsírégetés kaloria tiltás nélkül az izomtömeg megtartásával
  • Támogatott agyi aktivitás
  • Növelt sportteljesítmény
  • Gyorsabb regenerálódás
  • Kisebb fáradékonyság, fáradság, nap közben több energia, jobb alvás
  • Idősporolás (kevesebb idő eltöltése evéssel és ételek előkészítésével, főzésével, de még akár bevásárlásával is, valamint azon gondolkozással, hogy mit készíts, mit vásárolj, stb)

Kipróbálnám, hogyan kezdjek neki.

Először is nézd meg, hogy jelenleg mekkora a böjt időszakod egy napon belül, például ha reggel hétkor reggelizel és este 9-kor vacsorázol, a böjtöd 10 óra.

Növeld a böjtödet.  Kezdd mondjuk két órával. Néhányunknak jobb, ha korábban vacsoráznak, így korábban kezdődik a böjt, de van, akinek az a jobb, ha a napi első étkezés (nem kell feltétlenül reggelinek hívnunk) csúszik későbbre. Lassanként haladj egy 16 órás böjt felé. Ne tégy nagy lépéseket, csak akkor növeld a böjt időszakát, amikor kényelmesnek érzed már a jelenlegit és nincs problémád annak megtartásával.

Légy konzisztens. Ha lehetséges, kezdd ugyanakkor a böjtidőszakot minden nap, reggelizz például 10-kor és vacsorázz este 6-kor. Ha van néhány perc csúszás, vagy valamilyen különleges program miatt (buli, üzleti út, nyaralás, stb) kicsit el kell térned, nincs semmi gond, csak emlékezz a rutinra és a néhány nap kitérő után térj vissza hozzá.

Ne félj éhesnek lenni. Igen, néha éhes leszel az elején, de fontos, hogy erős legyél már ekkor, hogy hozzá tudd szoktatni a szervezetedet az új rutinhoz. Igyál sokat, állj meg egy kávéra, szorítsd össze a fogadat és ne add fel! Néhány napon belül sokkal jobb lesz!

Make no restrictions in terms of calories. Leave cutting down on calories or macronutrients for when you’re fully used to IF. Cut down on calories one month after setting a new time schedule for your fasting, at the earliest.

Akár nők is csinálhatják?

Természetesen. Van néhány ok, amiért nekik különösen javasolt. Ugyanakkor van néhány dolog, amire a nőknek különösen uda kell figyelni.

Nők esetében nagyon fontos, hogy lassan és fokozatosan kezdjenek neki a böjtölésnek. A böjt időszaka maximum egy órával tolódhat ki hetente, hogy a szervezetüknek legyen ideje alkalmazkodni. Ennek az az egyszerű oka, hogy a nők szervezete sokkal érzékenyebb a változásokra és a hirtelen, nagy változás akár nagyon rossz hatásokkal is járhat - míg az előnyök egyáltalán nem alakulnak ki.

Szintén fontos, hogy a menstruációs ciklus muatt a nőknek több energiára lehet szüksége, és a hónap egyes időszakai alatt éhesebbnek érezhetik magukat (főleg a váladékképző és menstruációs fázisok alatt). Ez alatt tehát a böjt időszakot csökkenteni kell. Mindig hallgasd meg a testedet és alakíts a böjt időszakokon a menstruációs időszak alatt a saját igényeidnek megfelelően.

Konklúzió

Mint minden egyes étrendnek, az IF-nek is megvannak az előnyei és hátrányai egyaránt és nem alkalmazható mindenkinek. Lesznek, akik kincsként tekintenek rá, és lesznek, akiknek egyáltalán nem fog bejönni. Mindig figyeld a testedet és azt válaszd, amely a legmegfelelőbb számára. 
Ugyanakkor ha az idő menedzselése gyenge pontod, vagy ha nagyon korán kezdesz dolgoznod, esetleg nincs problémád a reggeli kihagyásával, igazán megér egy próbát az IF. Ki tudja, lehet, hogy nagyon pozitív meglepetés lesz számodra is.

 

Szerző: Andrea Skolková (@zezivotaandie)


TÁPLÁLKOZÁS