5 kérdés új Cross Training őrülteknek

5 kérdés új Cross Training őrülteknek

2020.11.27. 6 perces olvasási idő

Elhatároztad, hogy elkezded a Cross Traininget, de még mindig vannak kérdéseid, kétségeid? Ha elolvasod ezt a cikket, utána már pakolod is össze a cuccaidat, hogy elindulj edzeni.

Mi az a Cross Training? 

Atlétikus, torna és erő-, és egyéb sportelemek kombinációja. Az USA-ban, 2000-ben, sokoldalú edzési programként hozták létre, Greg Glassman volt tornász égisze alatt. Az összetett fizikai felkészültség elképzelése alapján azt mondják, hogy "a Cross Training specializációja a nem specializálódás".

A Cross Training végezhető mind rekreációs szinten, mint rendszeres és szisztematikus mozgásmódként, vagy más sportok mellett, valamint profi versenyzés szintjén is. Mindenki részt vehet az edzésen, kezdve egy 15 éves lánytól, aki fogyni akar, vagy egy 30 éves férfin át, aki versenyezni szeretne, akár egy 60 éves hölgyig, aki szeretné megelőzni a hátfájást.

Mit csinálhatsz, amikor Cross Trainingezel?

crossfit 2

Futás. Ugrás. Emelés. Húzódzkodás. Kézen állás. És így tovább.

Mire lesz szükségem a Cross Traininghez? 

Az első néhány órára szükséged lesz egy olyan cipőre, ami tartja a bokádat, hosszú- vagy rövidnadrágra és egy funkcionális pólóra vagy atlétára. A lányok ne felejtsék ki a minőségi sportmelltartót, minimum közepes tartással. Hideg időjárásban érdemes egy melegítőfelsőt is elrakni a táskádba. Tegyél róla, hogy megizzadj, de arról is, hogy legyen nálad törölköző (ideálisan kettő, egy, hogy letöröld az izzadságot edzés közben, és egy a tusoláshoz), tusfürdő és egy kulacs vagy üveg, hogy pótold az elvesztett folyadékot. Ha hosszú idő, mire hazaérsz, akkor pakolj magadnak valami harapnivalót, egy gyümölcsöt, protein szeletet vagy egy fehérje italt. 

Ha beleszeretsz a Cross Trainingbe, úgyis elkezdesz magadnak kifejezetten Cross Training felszereléseket venni. Az első biztosan a cipő lesz, mert az a legfontosabb. A speciális Cross Training cipő támogatja a lábat súlyemelésnél, kötélmászásnál, ugrásoknál, de közben kényelmes benne futni és ugrálókötelezni is. Megéri befektetni egy jó cipőbe, a teljesítményeden is érezni fogod. Válassz a Reebok vagy a Nike Cross Training cipői közül - a Reebok Nano és a Nike Metcon modellekből.

Amint elkezdesz nehezebb súlyokkal dolgozni, érdemes szalagokat, ízületédőket is beszerezned, főleg, ha tudod, hogy vannak ilyen típusú problémáid. A térded is biztosan értékelni fogja a plusz segítséget. Jó ötlet, ha mindig hordasz magadnál kineziológiai tapaszt.
Egy másik kiváló befektetés az ugrókötél. Cross Trainingen sokat kell majd használnod, és jó, ha van sajátod.

Nem veszélyes?

crossfit

Nincs miért aggódnod. Minden Cross Training teremben képzett edzők segítenek, és elmagyaráznak mindent az alapoktól, megmutatják a mozdulatok helyes kivitelezését. Fokozatosan fognak nehezíteni a feladatokon, hogy biztos alapokról indulj. A legtöbb helyen ráadásul nem tesznek be egyből egy Cross Training csoportba, hanem egy indító tanfolyamra küldenek, ahol végigvezetnek az egyes feladatokon és eszközökön. És utána is minden órán felügyelik, hogy senki ne sérüljön meg, és nehogy rosszul rögzüljenek a mozdulatsorok.

Akkor is elkezdhetem, hogy nem vagyok teljesen egészséges?

Azt mondják, hogy a Cross Training mindenkinek való. A Cross Training varázsa, hogy minden gyakorlat alakítható, így szinte mindenki meg tudja csinálni. De természetesen ismerned kell a saját korlátaidat, és mindig egyeztess az edződdel, ha kétségeid, sérüléseid vannak. Így a Cross Training segíteni fog.

Követnem kell valami speciális diétát?

Természetesen minden mozgásforma mellett jó, ha odafigyelsz az étkezésre is, mert így tudod kialakítani az egészséges életstílust. A Cross Traininget sokan összekötötték a Zóna Diétával, ahol a fő mottó, "egyél húst és zöldséget, magvakat, kevés gyümölcsöt, kevés keményítőt, és zéró cukrot". A legfontosabb, hogy kerüld a feldolgozott élelmiszereket, amiknek annyi összetevője van, hogy egy oldalra ki se fér. És próbálj minél több általad elkészített ételt enni, amiket minőségi alapanyagokból készítettél. De ne hagyd, hogy a kaja vezessen, ha néha be akarsz ülni valahova a barátaiddal megenni valamit, csak nyugodtan. 
Maradt még kérdésed a Cross Traininggel kapcsolatban? Csak kérdezd meg az edződ az első edzéseden. Biztosan segít majd, és elmagyarázza a kérdéses pontokat. Na, készülsz már az edzésre?


EDZÉS