Mutatunk néhány nasi receptet, illetve a banánkenyér glutén- és laktózmentes változatát. Szóval jöjjön néhány kipróbált recept, közvetlenül a Top4Fitness csapatától!
Karácsonyi datolyagolyó
Petra Stegemann, Top4Fitness ügyfélszolgálati munkatársának receptje
A datolya szinte minden fitneszkonyhában elterjedt alapanyag. A datolyából számtalan variációjú házi készítésű fitnesz sütit készíthetsz. Próbáld ki Petra ropogós kakaógolyóit.
Hozzávalók:
- 140 g datolya (forró vízbe áztatva)
- 100 g mandula
- 30 g pekándió
- 2 evőkanál kakaóvaj
- 1 teáskanál fahéj
- 1/4 teáskanál őrölt szerecsendió
- 1/4 teáskanál őrölt szegfűszeg
- 1/8 teáskanál őrölt gyömbér
- étcsokoládé darabok.
A borítás alapanyagai
- 1 evőkanál őrölt fahéj
- 1 evőkanál kakaópor
- 1 evőkanál barna nádcukor (elhagyható, de kellemesen ropogós lesz tőle)
Recept:
Aprítsd fel a mandulát és a pekándiót egy turmixban. Add hozzá a lecsepegtetett, kimagozott datolyát, a kakaót és a fűszereket. Az egészet keverd jól össze, amíg a massza szépen összeáll. Adhatsz hozzá apróra vágott étcsokoládét is, viszont nagyon magas százalékosnak kell lennie, hogy ne kezdjen el olvadni gyúrás közben. A masszából kb 1,5 - 2 cm-es golyókat formálunk, amiket a fahéj, kakaó és cukor keverékébe forgatunk bele. Isteniek lesznek majd a karácsonyi filmek alatt.
Fitness mézeskalács
Andrea Skolková, Top4Fitness Brand Manager
A mézeskalács a karácsonyi kötelező eleme. Tudtad, hogy light változatban is elkészítheted anélkül, hogy megéreznéd a csökkentett kalória- és cukortartalmat?
Hozzávalók:
- 130 g liszt (tönköly vagy rozs)
- 15 g vaníliás fehérje
- 50 g őrölt zabpehely
- 50 g darált dió
- 1 egész tojás + 2 sárgája (a fehérjét felhasználhatod a cukormázhoz)
- 3 evőkanál méz (kb. 105 g)
- 1 mézeskalácsos sütőpor (12 g)
Cukormáz:
- 2 tojásfehérje
- 4 teáskanál citromlé
- por édesítőszer (xilit stb.)
Recept:
Keverd össze a lisztet, a fehérjét, a darált zabpelyhet, a darált diót, egy egész tojást, a mézet és a sütőport. Gyúrd össze a tésztát, majd kb. 0,5 cm vastagra nyújtsd ki. Szaggasd ki a formákat és tedd sütőpapírral bélelt tepsire. A mézeskalácsot kenjük meg tojássárgájával és 185°C-on 12 percig süssük. A kihűlt mézeskalácsot cukormázzal díszítjük.
Gluténmentes, laktózmentes banánkenyér
Linda Macáková, Marketing Executive Top4Fitness
A glutén- vagy laktózintolerancia miat kellemetlenül érezhetjük magunkat az ünnepek alatt. Linda ügyesen megoldotta a problémát, így a karácsonyi sütemények helyett egyszerű, glutén- és laktózmentes banánkenyeret készít. A recept bögrés, így még konyhai mérleg sem kell hozzá.
Hozzávalók:
- 3 banán
- 1/3 bögre laktózmentes kókuszolaj vagy vaj
- 2 tojás
- 1/3 bögre méz vagy juharszirup
- 1 teáskanál vaníliakivonat (egy csipet vaníliás cukorral helyettesíthető)
- 1 + 1/3 bögre mandulaliszt
- 1/3 bögre zabpehely
- 1/3 bögre tápióka liszt
- 1 teáskanál fahéj
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál sütőpor
- 2/3 bögre szeletelt dió
Recept:
Egy nagy tálban keverjük össze a kókuszolajat/vajat, mézet, tojást, vaníliát. Adjuk hozzá a pépesített banánt. Ezután adjuk hozzá az összes száraz hozzávalót a keverékhez és keverjük addig, amíg egy homogén tésztát nem kapunk. Végül a tésztához keverjük hozzá a diót/csokoládét és borítsuk bele egy sütőpapírral bélelt formába. A kenyeret díszíthetjük banánszeletekkel vagy dióval/csokireszelékkel. 180°C-ra előmelegített sütőben 50-55 percig sütjük. A banánkenyér önmagában vagy laktózmentes vajjal is kiváló.
Jó étvágyat kívánunk!